The Friday afternoon Burgundian massacre

Gepubliceerd op 17 mei 2024 om 13:42

Goed.

 

Na een jarenlange kar te hebben getrokken voor de friet en na jarenlang te zijn gebombardeerd door cultuurbarbaren die denken cultuurgoed te kunnen beschimpen met allerlei vreemde namen, uitdrukkingen en citaten is het dan nu de beurt voor een serieus protestschrift en een duidelijke waarheid.

 

Gisteren verscheen een artikel op de NOS waarin werd vermeld dat een juffrouw op een lagere school punten voor een dictee in mindering bracht omdat een meisje bij een afbeelding van een bakje friet ''frietjes'' schreef. 

 

https://nos.nl/regio/brabant/artikel/519923-friet-en-geen-patat-juf-van-kyenna-6-rekent-het-fout

 

Arme Kyenna. Slachtoffer van een complot theorie tegen ons cultuurgoed. En uiteraard slachtoffer van puntenvermindering door een incapabele juffrouw die lak heeft aan Bourgondische normen en waarden. 

 

Heel deze friet-patat materie is in feite heel simpel. En ik ga deze materie proberen in simpele taal uit te leggen, zodat onze vrienden uit het Noorden het ook kunnen begrijpen. 

 

De friet is ontstaan al heel lang geleden in de 17e eeuw.

 

Wie de eerste friet maakte is niet goed te achterhalen. Zowel de Fransen als de Belgen claimen de uitvinding van de friet. De Belgische historicus Jo Gérard zegt dat hij in een oud manuscript heeft gelezen dat er al friet werd gemaakt in 1680. Als de Maas 's winters dichtvroor en het niet meer mogelijk was om vis te vangen, sneed men aardappels in de vorm van visjes die men in vet kookte. In een Frans kookboek uit 1755, Les Soupers de la Cour, wordt melding gemaakt van friet. In 1802 moet de friet geïntroduceerd zijn in Amerika. In dat jaar serveerde president Thomas Jefferson friet aan zijn gasten. Op zijn menukaart stond: Pommes de Terre Frites à Cru, en Petites Tranches; aardappels, rauw gebakken in vet, in plakjes gesneden. Mogelijk kwam het recept van zijn Franse kok, maar het kan ook zijn dat hij het meegenomen heeft toen hij terug kwam uit Frankrijk, nadat hij in de jaren 1780 daar ambassadeur was geweest.

 

Volgen we het nog? 

 

Friet is dus in feite een Franse uitvinding. De geboorte van de friet komt dus op hun conto. Wat is het Franse woord voor aardappel? Pomme de Terre. Wat is het Franse woord voor friet? Frites. En geen patat. Patat is het Vlaamse woord voor.... de aardappel. Als de Fransen het patat zouden hebben genoemd zaten we nu met zo'n 4500 Terre-zaken in Nederland in plaats van frietzaken.

 

In het stukje hierboven staat ook dat men de aardappel snijdt en dan pas bakt. Nergens lees je dat de gehele aardappel in een pan met vet wordt gekieperd en als friet wordt aangeboden. Wat doen onze lieve bovenburen? ''Wij hebben lak aan cultuur, we noemen het patat en daarmee basta''. Dus eten zij in principe hele gebakken aardappels. 

 

En dan nog eens iets. Ik ga ook niet naar het Noorden en noem de eierbal een ''kippesnack''. Ik ga ook niet naar het Oosten en noem een kniepertje een oliebol. Ik ga ook niet aan het Westen en noem osseworst een cervelaat. Ik hou mij aan Bourgondische regels en noem de dingen zoals ze horen te worden genoemd. 

 

En aan die juffrouw die dat meisje in diskrediet heeft gebracht : Gaat U diep schamen! Sommige Brabanders (niet ik) vinden dit reden om een schop in de Waal te zetten en de rest van Nederland af te steken en af te laten drijven naar Scandinavië. Wel, ik vind dat eigenlijk ook. Laten ze daarboven zelf hun eigen Bourgondische gerechten bedenken. Weet je wat? Frituur dan die aardappels maar in zijn geheel.....en noem ze dan friet!

 

Natuurlijk hou ik ook van onze bovenburen. Misschien nog wel meer dan van de benedenburen. Maar laten we even duidelijk zijn - vanaf nu geen culturistische wanorde meer, of het zul uwen besten dag niet zijn! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.